Hamarosan kezdődik az iskola, és szülőként ilyenkor eszünkbe jut, hogy nem felejtett-e sokat a gyerkőc a hosszú nyár alatt. Ezért hoztam pár tippet, hogy hogy lehet alsós gyermekünk némettudását feleleveníteni, aktiválni, úgy, hogy ő is szórakoztatónak találja. Óvodás gyerekek szülei is bátran mazsolázzanak az ötletekből.

1. Tipp: Nyelvi játékok

Tudjuk, hogy milyen fontosak jó pár gyerek életében az online játékok. Használjuk ezeket németezésre!

A kedvencem a Wordwall.

Jobb oldalt fenn beállítva a nyelvet a németen és az angolon kívül még számos más nyelvet is lehet gyakorolni. Regisztráció után bejelentkezve, ha a 3. menüpontra (Gemeinschaft), a keresőfunkcióra kattintasz, és beírsz egy témát, pl. Schule, Familie, Farben, számtalan játékot találhatsz. A játékoknál szerepel, hogy milyen életkorú gyerekeknek javasolt. Nagyon szeretem (és a gyerekek is), hogy gamifikáció is be van építve, pl. ha ügyesen oldják meg a gyerekek a feladatot, felkerülhetnek egy ranglistára (Bestenliste).

A másik kedvenc a LearningApps.

Az oldalon a Válogatás a tankockák között menüpontnál jelöljük be a Németet, és ott rengeteg téma közül választhatunk. A Szintek elnevezésű csúszkán beállíthatjuk a nyelvi szintet, iskolatípust is. Számos feladattípus közül választhatunk, nekem a kedvencem a Legyen Ön is milliomos!

2. Tipp: Nézzünk meséket németül!

Nézze a gyerkőc napi 10 percben, fél órában a kedvenc meséit németül! Ha olyan meséket néz németül, amelyeket már látott magyar nyelven, szívesebben fogja megnézni, mert tudja, miről szól.

Számos kedvelt mesét megtalálhatunk a youtube-on, pl.:  Peppa malac  – Peppa Wutz, Bob az építőmester – Bob der Baumeister, Bori barátnőm – Meine Freundin Conni, Caillou, Katicabogár – Miraculous, Maja a méhecske – Die Biene Maja.

Ajánlom az echte német rajzfilmsorozatokat is: pl. Benjamin Blümchen, Bibi Blocksberg, Lauras Stern.

A Märchen für Kinder – Gutenachtgeschichten c. youtube csatornán klasszikus meséket nézhetünk meg. Ezt azért ajánlom, mert a gyerekek ismerik ezeknek a meséknek a történetét, nem hosszúak, 10-20 percesek a mesék, szépen, tisztán beszél a mesélő, és szép a mesék animációja. A Deine Märchenwelt csatornát szintén ajánlom, itt is rövid, klasszikus meséket nézhetünk.

3. Tipp: Nyelvtanító oldal gyerekeknek

Most csak az abszolút kedvencet mutatnám be: a teddylingua.de oldalt Andrea Thionville-tól. Ezen az oldalon rengeteg szókincsbővítő játék, videó, dal, feladatlap, játékötlet található. A főoldalon lehet témák szerint keresni, a menüsorban pedig feladattípusonként. Óvodásoknak és alsósoknak is jó szívvel ajánlom.

4. Tipp: Hallgassunk fülbemászó dalokat németül!

A számtalan lehetőség közül két csatornát ajánlanék: Sing mit mir – Kinderlieder és a Kinderlieder zum Mitsingen und Bewegen címűt.

Egy pár kedvenc dalunk:

Drei Chinesen mit dem Kontrabass

Hände waschen

Wenn du fröhlich bist

Fliegerlied

Körperteil Blues

Hallgassátok Rolf Zuckowski, Volker Rosin és Detlev Jöcker dalait is!

Remélem, tetszett ez a kis gyűjtemény, próbáljatok ki pár tippet még a suli előtt!