Az újévi fogadalmak közül az egyik legnépszerűbb a nyelvtanulásra vonatkozik. 

Lehet, hogy Te is elhatároztad, hogy idén megtanulsz németül/ angolul vagy egy másik nyelven, vagy legalábbis fejlődni szeretnél?

Sajnos sokan pár napon vagy héten belül feladják.

Mit tehetsz, hogy megvalósulhasson, amit elhatároztál?  

1. tipp: Tűzz ki reális célokat!

Irreális olyan célokat megfogalmazni, mint például az, hogy 2024-ben megtanulsz angolul, vagy megtanulsz kezdő szintről felsőfokon, ha csak heti 1 órád van a nyelvtanulásra.

Ilyen reális cél lehet pl., hogy 

✔ év végére eljutsz B1-ről B2 szintre, 

✔ napi fél órát foglalkozol a nyelvvel, 

✔ két naponta nézel filmeket idegen nyelven, hogy fejleszt a beszédértésedet, 

✔ elolvasol 5 idegen nyelvű könyvet idén, 

✔ minden héten  elolvasol egy idegen nyelvű cikket.

2. tipp: Fogalmazz meg konkrét célokat, és írd is le őket!

Fogalmazd meg minél konkrétabban az elhatározásodat. Nem jó, ha csak azt határozod el, hogy többet tanulod idén az idegen nyelvet.

Jó ötlet pl. a tanulásra szánt idő megfogalmazása.  Ez vonatkozhat a naponta, hetente erre szánt időre: Például minden nap 10-20-30 percet, 1-2 órát foglalkozom a nyelvvel, amit meg szeretnék tanulni.

Már napi 10-15 perc is nagyon hasznos, ez alatt meg tudsz tanulni néhány szót, meg tudsz nézni egy dalt, videót idegen nyelven, vagy el tudsz olvasni egy cikket. 

Gondold végig, hogy melyik nyelvi készséget szeretnéd fejleszteni: a beszédkészséget, az olvasási, hallott szövegértési, vagy az íráskészséget! Esetleg a szókincsed vagy a nyelvtani ismereteidet? 

✔ Pl. ha a beszédkészséged szeretnéd fejleszteni, kereshetsz egy tanulópárt, akivel beszélgetni tudsz. 

✔ Ha a szókincsedet, kereshetsz ehhez applikációt, online nyelvi játékokat vagy megtanulhatsz minden nap pár szót olyan témakörben, ami érdekel. 

✔ Ha a hallott szövegértési készséget, beszédértést fejlesztenéd, nézz filmeket, videókat! 

✔ Ha az íráskészséget, írhatsz naplót, leírhatod a nap végén pár mondatban, mit csináltál aznap, vagy megfogalmazhatod sms-eidet, e-mailjeidet idegen nyelven is.

3. tipp: Törekedj a változatosságra!

Annak érdekében, hogy hosszú távon megőrizd a motivációd, találj ki változatos gyakorlási lehetőségeket, minden nap/ héten más módon gyakorolj! 

Írd be a naptáradba, hogy egyik nap pl. megnézel egy videót, másik nap egy dalt, harmadik nap elolvasol pár oldalt egy könyvből vagy egy könnyített olvasmányból, negyedik nap elkezdesz egy sorozatot idegen nyelven, következő nap elolvasol egy cikket, vagy játszol egy online játékkal. 

Online játékra pl. a következő weboldalakat ajánlom:

https://learningapps.org/

https://www.liveworksheets.com/

https://wordwall.net/

4. tipp: Élvezd a nyelvtanulást!

Motivációd úgy tudod megőrizni, ha szívesen végzed a feladatot: érdekel egy sorozat, egy videó a kedvenc témádban, szívesen gyakorlod az új szavakat online játékokkal, vagy tornázol idegen nyelvű videókra. Keresd meg azt a gyakorlási lehetőséget, amit örömmel végzel! 

5. tipp: Írd fel, ha sikerült megvalósítani a kitűzött napi/ heti/ havi célodat!

Jóleső érzés leírva is látni, hogy megtetted, amit elhatároztál. Pipáld ki a naptáradban, ha sikerült aznap nyelvet tanulod, de azt is leírhatod, hogy pontosan mit és hány percet tanultál.

Ha lendületed kitart, nézd meg év végén, hogy milyen újévi fogadalmat tettél, és élvezd a sikert!

Sok kitartást és örömöt kívánok az újévi fogadalmaidhoz!